FQCE

Tradicionalna, 27. po redu manifestacija

 

NEDELJA KVALITETA 2018.


Tradicionalna, 27. po redu manifestacija Nedelja kvaliteta u Srbiji, održana je od 28. februara do 2. marta 2018. godine u Beogradu –Privredna komora Srbije. Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE u saradnji sa PKS i uz podršku Ministarstva privrede - resornog ministarstva za kvalitet i bezbednost proizvoda, okupila je brojne autore i učesnike iz zemlje i okruženja na ovaj skup koji je otvorio pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević. U ime domaćina – Privredne komore Srbije prisutnima se obratila Gordana Tiodorović, direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članica, a u ime FQCE Vladimir Trajković, predsednik Fondacije.


Aleksandar Starčević, prilikom otvaranja Nedelje kvaliteta 2018. i
adno predsedništvo: Vladimir Trajković, dr Miloš Jelić, Vladimir Simić i mr Dušan Stokić

Uprkos vremenskim neprilikama, Nedelja kvaliteta 2018. uspešno je održana i što se tiče autora i  izloženih tema, i što se tiče učesnika iz zemlje i okruženja (Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije…).
Kao i svake godine do sada, sa Nedeljom kvaliteta počinje konkurs za Nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost – Oskar kvaliteta 2018, koja će se ove godine povodom Svetskog dana kvaliteta u novembru mesecu dodeliti  24. put na nacionalnom i peti put na regionalnom nivou. Pored dosadašnjih kategorija nagrade, od ove godine uvodi se nova kategorija: Sektorska nagrada za poslovnu i organizacionu izvrsnost, za Sektor energetike.
Poziv na konkurs prisutnima je uputio predsednik FQCE Vladimir Trajković, koji je u ime organizatora pozdravio skup.

PKS – AKTIVNI PROMOTER KVALITETA I NJEGOVIH VREDNOSTI

Gospođa Gorgana Tiodorović je, obraćajući se učesnicima Nedelje kvaliteta 2018, podsetila da je to  - pored Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti koji se održava u novembru povodom Svetskog dana kvaliteta, još jedan skup koji se već tradicionalno organizuje u saradnji FQCE i PKS, uz podršku Ministarsva privrede Republike Srbije.


Gordana Tiodorović

Naglašavajući da je krajnji cilj ovih okupljanja razmena znanja i poslovne prakse, unapređenje sopstvenih performansi i rezultata i doprinos održivom razvoju, gospođa Tiodorović je rekla da se danas principi kvaliteta i poslovne izvrsnosti ugrađuju u sve sfere poslovanja: industriju, usluge, poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu sport…Danas se i u svetu i u Srbiji primenjuju novi modeli poslovanja, kroz lansiranje novih standarda, tehničkih propisa i smernica za proizvode, procese i sisteme koji podstiču kompanije na bolje upravljanje sopstvenim resursima, razvoj eko-inovativnih proizvoda i odgovornost da se doprinese održivom razvoju društva. Zajednički cilj je – održivo poslovanje u skladu sa životnom sredinom i potrebama lokalne zajednice.

Gordana Tiodorović je iskazala zadovoljstvo prisustvom ovom skupu i aktivnim učešćem Ministarstva privrede i nadležnih institucija infrastrukture kvaliteta u oblasti standardizacije, akreditacije, metrologije i ocenjivanja usaglašenosti, što – kako je rekla, potvrđuje dalje jačanje ovih institucija i njihove komunikacije sa predstavnicima kompanija, univerzitetske i naučne javnosti i osvrnula se na aktivnosti PKS u oblasti kvaliteta.

Što se tiče Privredne komore Srbije, ona je već godinama unazad aktivni učesnik i promoter kvaliteta i njegovih osnovnih vrednosi, učestvujući u javnim raspravama prilikom donošenja strateških dokumenata i zakona, organizovanjem informativnih i edukativnih sadržaja namenjenih privrednim subjektima, učestvovanjem u radu nacionalnih komisija za standarde, ponudom novih sadržaja i usluga na svom portalu, promocijom korporativnog upravljanja, društvene odgovornosti i održivog poslovanja.

- Nedavno je završen i proces resertifikacije našeg sistema menadžmenta kvalitetom, prema zahtevima najnovije verzije standarda ISO 9001:2015 – rekla je na kraju svog obraćanja Gordana Tiodorović.

ZNAČAJNA REGIONALNA SARADNJA INSTITUCIJA ZA AKREDITACIJU

Prof. dr Zoran Punoševac, predsednik Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije - AKSS, pozdravio je prisutne u ime AKSS i predsednika Unije poslodavaca Srbije – Miloša Nenezića. On je ovom prilikom najavio jubilarni – 20. po redu skup: Sistem kvaliteta, uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost, koji će se novembra meseca održati na Kopaoniku. U okviru obeležavanja ovog jubileja, biće održane još tri konferencije: Po savjet na savjetovanje (Centar za kvalitet, Crna Gora); Festival kvaliteta (Centar za kvalitet, Kragujevac); Q-FEST – Republika Srpska.


Prof. dr Zoran Punoševac

Pored poziva za skup na Kopaoniku, gospodin Punoševac je pozvao zainteresovane i na 19. međunarodni sipozij o kvaliteti: Kvaliteta kao razvojni koncept, koji se od 21. do 23. marta održava u Republici Hrvatskoj, na Plitvičkim jezerima, u organizaciji partnerske organizacije - Hrvatskog društva menadžera kvalitete.


Prof. dr Zdravko Krivokapić

Prof. dr Zdravko Krivokapić, Centar za kvalitet Mašinskog fakulteta u Podgorici, pozdravio je prisutne, iskazujući “čast onima koji nas okupljaju”. Uvek posebno nadahnut, on je Nedelju kvaliteta -kojom u Beogradu počinju skupovi u godini, nazvao osvitom kvaliteta, čiji se godišnji ciklus završava naučno stručnim skupom AKSS na Kopaoniku.


Čedomir Belić

U ime Direkcije za mere i dragocene metale i svoje lično ime, učesnike Nedelje kvaliteta 2018. pozdravio je v.d. direktor ove institucije Čedomir Belić, koji je izložio brojne aktivnosti DMDM u prethodnom periodu.


Perica Turković

U ime Instituta za standardizaciju Crne Gore, prisutne je pozdravio i poželeo im uspešan rad gospodin Perica Turković, direktor Instituta.


Izuzetna regionalna saradnja i rado viđeni učesnici na skupovima FQCE:
Željko Medak, prof. dr Aco Janićijević i dr Trpe Ristoski

Gospodin Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine – BATA, uz želje za uspešan rad skupa, osvrnuo se na rad Instituta, naglašavajući važnost sertifikata BATA u celom svetu.  Gospodin Medak je posebnu pažnju u svom govoru posvetio značajnoj saradnji njegove institucije sa Akreditacionim telom Srbije.


Željko Medak

Dr Trpe Ristoski, direktor Instituta za standardizaciju Makedonije, uz pozdravni govor predstavio je aktivnosti Instituta, takođe naglašavajući dobru regionalnu saradnju i posebno saradnju sa ATS-om.


Dr Trpe Ristoski

Prof. dr Aco Janićijević, v.d. direktor Akreditacionog tela Srbije, pozdravio je učesnike Nedelje kvaliteta 2018, kao i goste iz okruženja, a zatim predstavio veliki broj aktivnosti ATS-a u prethodnom periodu, bitnih za zemlju, ali i “za inspiraciju da se pozivamo jedni na druge”. Izlaganje je počeo pričom o ATS-u, od JUAT-a do današnjih dana  kada se navršava 20 godina rada ove značajne institucije. On je podsetio da je prvi predsednik JUAT-a bio emeritus, prof. dr Milan Perović, a članovi: dr Miloš Jelić, mr Zvonimir Paunković, Srećko Obradović i Slobodan Sotirov. Među brojnim značajnim aktivnostima u protekloj godini, navodimo konstituisanje novog Saveta  Akreditacionog tela Srbije.


Prof. dr Aco Janićijević

Tatjana Bojanić, v.d. direktor Instituta za standardizaciju Srbije, uz želje za srećan i uspešan rad savetovanja, navela je nekoliko stvari koje su obeležile prethodnu godinu, u nekoliko reči: saradnja, komunikacija, edukacija, promocija i digitalizacija. Na rad Instituta, značajno je uticala saradnja u međunarodnim organizacijama za standardizaciju, sklopljeni su sporazumi o poslovno tehničkoj saradnji, među kojima ističemo Sporazum ISS sa FQCE, izvršena je promocija identiteta novim znakom Instituta, urađen je promotivni film, koji je prikazan i ovom prilikom, nakon obraćanja gospođe Bojanić učesnicima skupa.


Tatjana Bojanić

AKTIVAN RAD NA UNAPREĐENJU SRPSKOG TEHNIČKOG ZAKONODAVSTVA

Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede, uputio je pozdrave prisutnima u ime ministra Gorana Kneževića, Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda i u svoje lično ime. On je izjavio da mu je drago što Nedelja kvaliteta okuplja brojne eksperte za kvalitet i konkurentnost iz zemlje i okruženja, sa ciljem razmene iskustava i uspešne prakse.


Aleksandar Starčević

Gospodin Starčević je kratko obavestio učesnike skupa o najvažnijim aktivnostima koje su u toku u oblasti infrastrukture kvaliteta.

- Ministarstvo privrede aktivno radi na unapređivanju srpskog tehničkog zakonodavstva. Pripremljen je predlog Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti (usvojen na Vladi RS u januaru mesecu ove godine), a u pripremi su podzakonski akti. Cilj nam je da srpske proizvode učinimo konkurentnijim. Doneti su brojni propisi u oblasti metrologije, uključujući i nov Pravilnik o merilima. U pripremi je i Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta, koji predstavlja novinu u tehničkom zakonodavstvu, u cilju zaštite našig najmlađih sugrađana.

Takođe, Ministarstvo privrede je pripremilo Strategiju i Akcione planove radi ispunjenja merila za otvaranje PG 1 (Sloboda kretanja roba), što je bitno ne samo zbog pregovora o integraciji Srbije u EU, već prvenstveno zbog poslovanja firmi na našem tržištu.

Gospodin Starčević je dalje rekao da bez primene savremene tehničke regulative i standarda ne može da se osigura bezbednost potrošača niti da se poveća kvalitet naših proizvoda, odnosno konkurentnost naših firmi. Važno je da ukažemo na to našoj privredi, naročito malim i srednjim preduzećima. U tom smislu, Ministarstvo privrede nastavlja dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije i drugim zainteresovanim stranama.


Radiša Knežević (ISS), Nikola Mirković (Ministarsvo privrede), Tatjana Bojanić,
Aleksandar Starčević i Violeta Nešković Popović (ISS), na pauzi savetovanja

Uz želje da ova manifestacija održi dobru tradiciju i ugled koji je stvorila, gospodin Starčević je poželeo uspešan rad na Nedelji kvaliteta 2018.


PRAKTIČNA PRIMENA MODELA IZVRSNOSTI - PRIMERI USPEŠNIH

Uvodne teme Nedelje kvaliteta 2018. bile su: Kakav razvoj nam je potreban – kako izabrati pravi model?, našeg eksperta Vladimira Simića i “Zelene” inicijative – doprinos održivom poslovanju, koju je izložio mr Dušan Stokić. Zatim su, u okviru panela I, usledile prezentacije radova: Naučne metode u nauci o kvalitetu - prof. dr Slavko Arsovski; Primjena alata za određivanje konteksta organizacije – prof.dr Krešimir Buntak; Da li je kvalitet u krizi? – prof. dr  Zdravko Krivokapić; Principi menadžmenta kvalitetom i principi menadžmenta rizikom u funkciji efektivnijeg i efikasnijeg upravljanja promenama – dr Radoica Luburić; GDPR i  sistemi menadžmenta – Boško Gavović.

Navodimo neke od tema koje su, pored novih standarda, izazvale pažnju učesnika Nedelje kvaliteta 2018: o kontekstu organizacije (prof. dr Nikola Vujanović), organizacijskom znanju (mr Milan Ivanović), menadžmentu promenama (Vladimir J. Simić), ocenjivanju usaglašenosti (mr.sc. Mirela Zečević), delegiranju kao faktoru uspešnog rukovođenja (Tatjana Nešić), najznačajnije izmene koje nam donosi standard 45001:2018 (Branislava Milovanov), Sektorski specifične smernice za bezbednost informacija u telekomunikacijama i elektroprivrednim sistemima (dr Radoslav Raković)…


Radno predsedništvo u bloku praktičnih primera: Vladimir Trajković,
Nataša Stojković (Carlsberg Srbija) i Nikola Rokvić (Naučni institut za veterinarstvo Srbije)

Kao i prethodnih godina, posebne pohvale učesnika savetovanja dobio je blok posvećen praktičnim primerima organizacija – apsolutnih pobednika na takmičenju za “Oskar kvaliteta”, čiji su predstavnici izložili iskustva na primeni modela izvrsnosti u sopstvenoj sredini.


Prof. dr Miroslav Ćirković

Liderstvo i primena standarda u naučnoistraživačkoj instituciji – bila je tema prof.dr Miroslava Ćirkovića, direktora Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad (Apsolutni pobednik u kategoriji javnog sektora 2017. godine), dok je tema Svetozara Eremića iz Rafinerije nafte Pančevo, predstavnika NIS-a (Apsolutnog pobednika u kategoriji realnog sektora za “Oskar kvaliteta” 2017) bila: QMS, operativni menadžment sistem – put kontinualnog unapređenja.


Svetozar Eremić

Pored prošlogodišnjih prvonagrađenih, već tradicionalno na Nedelji kvaliteta sa uvek najnovijim primerom iz svoje prakse učestvuje Carlsberg Srbja, dobitnik Oskara kvaliteta 2008. Ove godine, tema je bila: Kotao na bio masu, a rad je izložila Nataša Stojković.

Prvi put na ovoj manifestaciji predstavljene su Specifičnosti vrednovanja performansi u zdravstvenim ustanovama Ministarsta odbrane Republike Srbije, kroz izlaganje Jasmine Marković – VMA. Veoma lepu prezentaciju iz oblasti kvaliteta i bezbednosti namirnica u prometu, imao je Nikola Rokvić iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, dok je Ćazim Alković iz Crne Gore predstavio Senzorsku ocjenu kvaliteta u funkciji kategorizacije djevičanskih maslinovih ulja.


Milica Jovčić, uvodničar i dr Miloš Jelić, moderator okruglog stola

Trećeg dana  savetovanja, održan je okrugli sto sa vrlo aktuelnom temom: NOVI STANDARD ISO 17025:2017 (posle 12 godina), čiji je uvodničar bila Milica Jovčić – ATS, a moderator dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta FQCE.


Privredna komora Srbije: pred otvaranje Nedelje kvaliteta 2018.


Učesnici i na Nedelji kvaliteta 2018. bili su studenti  Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu,
na fotografiji sa direktorom ATS-a prof. dr Acom Janićijevićem

 

Oskar Kvaliteta 2019

 • An Image Slideshow

Forum kvaliteta 2018.

Oskar kvaliteta 2018.

Pretraga

Najnoviji broj

 • An Image Slideshow

Prijava

Partnerske organizacije

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow