FQCE

Tradicionalna, 31. po redu manifestacijaNEDELJA KVALITETA 2022.


Tradicionalna, 31. po redu manifestacija Nedelja kvaliteta 2022, održana je 10. i 11. marta u Beogradu - Privredna komora Srbije. Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE u saradnji sa PKS, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede - resornog ministarstva za infrastrukturu kvaliteta, uz podršku Akreditacionog tela Srbije, Instituta za standardizaciju Republike Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale, Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije – AKS i Inicijative za kvalitet zemalja srednje i jugoistočne Evrope – MSEECQI, okupila je brojne autore i učesnike iz zemlje i okruženja. Skup je u ime Ministarstva privrede otvorio Miodrag Dugandžija, pomoćnik ministra, u ime domaćina – Privredne komore Srbije, prisutnima se obratio mr Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost, a u ime FQCE Vladimir Trajković, predsednik Fondacije.

U ume generalnog sponzora Nedelje kvaliteta 2022 – SGS, prisutne je pozdravio Marinko Ukropina, generalni direktor kompanije.

Aktuelne teme i zanimljive prezentacije, primeri dobre prakse dobitnika nagrada “Oskar kvaliteta” 2022, okrugli sto sa temom: Povezivanje ciljeva sistema menadžmenta sa ciljevima održivog razvoja, otvaranje konkursa za Nagradu za poslovnu izvrsnost za 2022. godinu – bili su neki od osnovnih sadržaja Nedelje kvaliteta 2022.

Miodrag Dugandžija, pomoćnik ministra privrede, otvorio je Nedelju kvaliteta 2022.


EKSPERTI ZA KVALITET I POSLOVNU IZVRSNOST IZ REGIONA - ZAJEDNO

Vladimir Trajković, predsednik FQCE, izrazio je veliko zadovoljstvo što u ime organizatora 31. Nedelje kvaliteta može da pozdravi brojne učesnike i predstavnike: Privredne komore Srbije – suorganizatora i domaćina manifestacije; Ministarstva privrede, resornog ministarstva za infrastrukturu kvaliteta; Institucijama infrastrukture kvaliteta: Akreditacionom telu Srbije, Institutu za standardizaciju Republike Srbije, Direkciji za mere i dragocene metale; Asocijaciji za kvalitet i standardizaciju Srbije; Učesnicima iz regiona – Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije; Pozdrav je upućen svim organizacijama i stručnim saradnicima koji su pomogli organizaciju ove manifestacije; Predstavnicima partnerskih organizacija FQCE; Ekspertima, autorima saopštenja; Predstavnicima sponzora manifestacije.

- Glavni cilj ove tradicionalne manifestacije je da okupi na jednom mesti eksperte za kvalitet i poslovnu izvrsnost iz zemlje i okruženja, kako bi se razmenila iskustva i dostignuća u primeni svetskih standarda kvaliteta, trendovi i intencije daljeg razvoja menadžment standarda, prezentovali primeri dobre prakse uspešnih organizacija u primeni menadžment standarda i FQCE modela poslovne izvrsnosti. Sva ta znanja i iskustva bi trebalo da budu podsticaj predstavnicima brojnih firmi iz Srbije i okruženja u njihovom svakodnevnom radu i preduzimanju akcija za unapređenje poslovnih i organizacionih performansi unutar njihovih organizacija.

S obzirom da je epidemija korone virusa na izmaku, verujemo da ćemo se u budućnosti i češće viđati uživo, sarađivati i razmenjivati iskustva na dobrobit i korist svih učesnika ovog i sličnih skupova – rekao je predsedsnik FQCE, gospodin Trajković, pre nego što je pozvao predstavnike institucija da se obrate skupu.


Radno predsedništvo na otvaranju Nedelje kvaliteta 2022:

Vladimir Trajković, dr Miloš Jelić, Vladimir Simić i mr Dušan Stokić


KVALITET I POSLOVNA IZVRSNOST – VEČITE TEME

Mr Dušan Stokić

Mr Dušan Stokić se obratio prisutnima u ime Privredne komore Srbije, suorganizatora i domaćina ove manifestacije – 31. po redu, koja je i ove godine izazvala veliko interesovanje programom koji sadrži obilje vrlo intresantnih i aktuelnih tema i u ovom kriznom vremenu, dešavanjima čiji smo svedoci. On je naglasio da teme koje se tiču poslovne izvrsnostiti mogu i treba ponovo da budu u fokusu, sa uverenjem da mogu da pomognu da se neke stvari, koje se u ovom trenutku čine teško rešive, razreše.

-  PKS i Centar kojim rukovodim, trudimo se da ove teme stalno aktuelizujemo, da o njima govorimo, da o njima pišemo, da držimo i određenu tenziju u svim sektorima, kako unutar široke organizacije PKS i regionalnih privrednih komora, tako i u privredi – rekao je, između ostalog, gospodine Stokić, sa nadom da će i ovaj skup pokazati da te teme  koje su zastupljene, moraju da budu večite teme.


NEDELJA KVALITETA – NAČIN I PUT ZA OPSTANAK

Marinko Ukropina

Marinko Ukropina, generalni direktor SGS, izrazio je veliko zadovoljstvo što može da pozdravi učesnike na Nedelji kvaliteta, koja je postala tradicionalna.

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu sve da vas pozdravim na ovoj  manifestaciji - Nedelji kvaliteta,  koja je postala tradicionalna. Tek sam video koliko je godina prošlo, kada sam neposredno pred skup dobio neke fotografije iz 1990-tih, sa uručivanja prvih sertifikata. Od tada smo prošli mnogo toga, i tih 90-tih smo bili isto u krizi, opet smo u krizi, ali očigledno je da kvalitet ima način i nalazi put i nalazi način za opstanak, između ostalog.

Posebno mi je zadovoljstvo da u ime SGS ne samo budemo generalni pokrovitelj i sponzor ovog skupa, nego i da vas pozdravim i da izrazim zadovoljstvo što imamo toliko vrlo interesantnih tema i, što je vrlo važno, te teme se ne iscrpljuju već 31 godinu -  rekao je gospodin Ukropina.


NOV PROSTOR KOMUNIKACIJE – KOPAONIK 2022

Prof.dr Zoran Punoševac

Prof. dr Zoran Punoševac, je pozdravio skup u ime Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije, čiji je predsednik. Pozdrav je uputio i od članova upravo održane Skupštine Asocijacije, koja je bila izborna i na kojoj su analizirane  aktivnosti u prethodnom periodu i  postavljeni pravci daljeg rada.

- Osnovni pravac našeg delovanja biće, pre svega, zajedno sa institucijama infrastrukture kvaliteta u Srbiji, sa eminentnim stručnjacima, sa naučnim institucijama, da radimo na polju implementacije i širenja i poboljšanja poslovnog ambijenta. Naš je cilj da sada - kada imamo i Savet za kvalitet Srbije čije smo formiranje zagovarali poslednje četiri godine, pokušamo da nađemo adekvatno mesto našoj privredi u tržišnoj utakmici.

Gospodin Punoševac je uputio čestitke organizatiru za uspešno 31. okupljanje na Nedelji kvaliteta 2022, izražavajući zadovoljstvo brojem prisutnih i temama pripremljenim za ovaj skup, završavajući svoje obrćanje pozivom na nov prostor komunikacije, a to je:

- Hotel „Kraljevi čardaci“, od 18. do 20. maja 2022. godine. Glavna tema komunikacije biće: Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost”.


AKREDITACIONA TELA – PARTNERI GARANCIJE KVALITETA

Anita Krulanović

Anita Krulanović, direktorka Akreditacionog tijela Crne Gore, rekla je da joj je velika čast što u ime institucije na čijem je čelu može da pozdravi aktere ovog skupa – organizatore, predstavnike Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije.

- Zadovoljstvo mi je što imam priliku da pozdravim svoje kolege iz akreditacionih tijela država iz regiona – Hrvatske, Bosne i Hecegovine, Makedonije , Srbije, kao i sve učesnike ovog skupa. Pošto govorimo o nekoj tradiciji, vi ulazite u četvrtu deceniju ove manifestacije Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost, ja bih ponovila riječi čuvenog fizičara Bernulija, koji je rekao: Nešto što se jednom dogodilo, velika je verovatnoća da će se ponoviti. Radi toga i ja gajim nadu da ćete me opet pozvati i da ću biti na nekoj sledećoj manifestaciji aktivan učesnik skupa – rekla je gospođa Krulanović.

Dr Sloboden Čokrevski

Dr Sloboden Čokrevski, je pozdravio prisutne u ime Instituta za akreditaciju Republike Severne Makedonije, čiji je direktor, kao  i od svih njihovih saradnika, firmi, tela za ocenu usaglašenosti, svih onih koji se bore za kvalitet u Makedoniji. Osvrnuo se zatim na puno lepih uspomena iz mladosti i života koji je proveo u Beogradu i Srbiji, tokom studiranja, služenja vojske…, pa mu je velika čast da pozdravi ovaj skup.

- Mi,  u Makedoniji, nemamo ovakvo udruženje za kvalitet, ali imamo udruženja laboratorija, firmi, do privredne komore, i svi govore da je akreditaciono telo vrh piramide kvaliteta, vrh piramide akreditacije. Ja se uporno protivim tome. Kvalitet je zajednički proizvod, akreditaciona tela su partneri garancije kvaliteta zajedno i sa privrednim subjektima i sa firmama koje rade u sistemu kvaliteta, tako da je krajnji proizvod - garancija kvaliteta.

Gospodin Čokrevski je dalje govorio o uzajamnom – partnerskom odnosu akreditacionog tela u sistemu kvaliteta sa komorama i organizacijama, kao garanciji kvaliteta svim subjektima.

Mr. sc. Dražan Primorac

Mr. sc. Dražan Primorac, ravnatelj Instituta za akreditaciju Bosne i Hercegovine – BATA, u svom pozdravnom govoru je izjavio da mu je drago što je na Nedelji kvaliteta 2022. i da se raduje daljoj saradnji.

On je najpre ukratko predstavio svoju radnu biografiju, a zatim prezentirao Institut BATA.

- BATA je uspostavljena  u suklanosti s važećim zakonodavstvom o akreditiranju i zahtjevima Uredbe 765 i Norme ISO/IEC 17011. U strukturi organizacije vijeća ministara BiH, ravnatelj BATA  je direktno odgovoran Vijeću  ministara BiH i na njegov prijedlog  Vijeće ministara BiH  uspostavlja Savjetodavno vijeće BATA-e. Tu se nalaze ključni eksperti iz područja infrastructure kvaliteta i drugih zainteresiranih strana. BATA je organizirana na način da je ključna uloga Službe za akreditiranje naše glavne djelatnosti i druge aktivnosti su kao potpora radu ove Službe.  Službom koordinira pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i osigurava da se politika kvaliteta implementira u svim procesima na nepristran i neovisan način.

Sustav akreditiranja BiH (SABiH) sukladan je zahtjevima Uredbe 765/2008 i ISO/IEC 17001 i povjeren od Europske akreditacije  (EA). BATA ima potpisan EA BLA ugovor od 2012. godine u područjima ispitivanja, umjeravanja i inspekcije.

Ukupan broj akreditiranih tijela u Bosni i Hercegovini  je u trenutku pripreme prezentacije za ovaj skup bio 165. Kao što se može vidjeti, najveći broj  je ispitnih laboratorija prema ISO/IEC 17025 – rekao je, između ostalog, gospodin Primorac.

Mr.sc. Mirela Zečević

Mr.sc. Mirela Zečević, ravnateljica Hrvatske akreditacijske agencije, iskazala je svoje zadovoljstvo što ima priliku  da pozdravi učesnike Nedelje kvaliteta 2022.

- Jako mi je drago što sam tu, što sam gotovo sa svim kolegama iz regije. Inače, mi smo već ovu priču započeli na Brijunima, gdje smo isto tako svi bili, osim direktorice Akreditacionog tijela Crne Gore – Anite Krulanović, tako da imamo izvrsnu suradnju i kao što je kolega Sloboden Čokrevski rekao, i sa čime se slažem, kvaliteta je kompatibilna sa akreditacijom i ovo je izuzetno važan skup za nas. Zahvaljujem se organizatoru i želim nam svima skupa uspješan rad.


DO ODRŽIVOG NIVOA KVALITETA – SARADNJOM  INSTITUCIJA I PRIVREDE

Prof.dr Aco Janićijević

Prof.dr Aco Janićijević, direktor Akreditacionog tela Srbije je u svoje lično ime i u ime ATS-a, sa zadovoljstvom pozdravio predstavnike resornog ministarstva za infrastruktiru kvaliteta - Ministarstva privrede, zatim predstavnike FQCE, Privredne komore Srbije, privrednih sistema, privrednih subjekata državnog i privatnog sektora iz naše zemlje i iz regiona.  On je naglasio da imamo impozantan broj ljudi koji se interesuje za sve što se tiče kvaliteta i da se taj trend  širi, da se kvalitet znanja iz ove oblasti sa naučnog rada i znanja prelio na privredu, stvarajući  jednu koheziju kojom i u teškim uslovima istrajavamo i dovodimo do održavanja nivoa kvaliteta.

Posebni pozdravi su upućeni  autorima radova koji će biti ovom prilikom prezentirani, kao i kolegama ATS-a iz regiona, koji su se odazvali pozivu da prisustvuju ovom tradicionalnom  skupu, koji  i vremenom koje teče u tranziciji, 30 i više godina traje i postoji  kao tradicija kvaliteta.

- Svake godine se iznova viđamo, svake godine smo jači, svake godine smo suočeni sa činjenicama da nivo

kvaliteta nastojimo da podignemo za bar još jednu crtu,  konstatujemo da ga imamo u rukama – rekao je gospodin Janićijević , i svoje izlaganje nastavio prezentacijom o aktuelnim aktivnostima ATS-a.

Tatjana Bojanić

Tatjana Bojanić, direktorka Instituta za standardizaciju Srbije je izjavila da joj je uvek zadovoljstvo da se pojavi na ovom skupu, bez obzira što  se nalazimo u uslovima velike krize za koju ne znamo kako će se odraziti na sve nas i naglasila da: ono što mi možemo da radimo je da radimo najbolje što možemo naš posao. Ova manifestacija, osim što je postala simbol kvaliteta, postala je i simbol trajanja, jer to je zaista jedan impresivan period od 31 godinu.

Gospođa Bojanić je u daljem obraćanju izložila značajne poslove iz rada Instituta u prethodnom periodu.

-  Institut za standardizaciju je aktivno sarađivao sa Ministarstvom privrede i sa stručnim savetima, članovima komisija, a pre svega ističem da je naš Upravni odbor u prethodnim danima doneo Strateški program razvoja Instituta za standardizaciju Srbije. Strategija je u nadležnosti Ministarstva privrede, zato što je strategija infrastrukture kvaliteta praktično na kraju 2021. godine istekla, pa smo smatrali da je neophodno da u ovim kriznim vremenima imamo jedan strateški dokument. Ono što je važno, sve to možete naći na zvaničnoj prezentaciji Instituta. Imajući u vidu zakonsko ovlašćenje, pre mnogo godina, da uspostavimo stanje usaglašenosti sa srpskim standardima, to smo takođe u saradnji sa Ministarstvom privrede, priveli kraju. Izuzetno sam ponosna na sve službe i zaposlene u Institutu za standardizaciju Srbije, koji su i u ovim uslovima krize pokazali održivost, vitalnost. Mi smo nastavili da se razvijamo, da ispunjavamo zahteve svih zainteresovanih strana, bez obzira  šta će nas još sačekati.


SUBVENCIONOSANJE AKTIVNOSTI U OBLASTI INFRASTRUKTURE KVALITETA

Miodrag Dugandžija, pomoćnik ministara privrede Republike Srbije, otvorio je Nedelju kvaliteta 2022, pošto je prethodno pozdravio skup u ime Ministarstva privrede - sve prisutne, predstavnike privrede, organizatora - Fondaciju za kulturu kvaliteta i izvrsnost, predstavnike Privredne komore Srbije, goste iz regiona, kolege iz infrastrukture kvaliteta iz Srbije.

-  Smatramo da Ministarstvo privrede jedino može u saradnji sa privrednicima, sa svima onima koji sprovode propise koje mi donosimo, napraviti neke pomake u unapređenju kvaliteta. U Ministarstvu privrede smo prošle godine radili vrlo intenzivno na zakonodavnom okviru. Imali smo tri zakona, u maju prošle godine: Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, Zakon o izmenama i dopunama zakona o akreditaciji, Zakon o predmetima od dragocenih metala. Nastavili smo posle toga sa podzakonskim aktima, neki su već usvojeni na Vladi, verovatno ćemo deo usvojiti nakon izbora nove Vlade Srbije.

Za 2022. godinu planirano je da se, na osnovu Zakona o tehničkim zahtevima, donese na Vladi odluka o formiranju Saveta za kvalitet (Savet je formiran i održana je prva sednica  - napomena Redakcije). To je stručno telo savetodavnog karaktera, gde je neophodno da i mi kao zakonodavci dobijemo informacije sa terena i stručne preporuke kako unaprediti ovu oblast.

Vlada je u  2022. godini usvojila Uredbu koja će predstavljati osnovu za subvencionisanje određenih aktivnosti u oblasti infrastrukture kvaliteta, za koje je iz Budžeta Republike Srbije izdvojeno 50 miliona dinara namenjenih privrednicima kojima je neophodna usluga u okviru infrastrukture kvaliteta. To se odnosi na aktivnosti: nabavke standarda, sufinansiranja određenih usluga ocenjivanja usaglašenosti, pripreme ili sertifikacije određenih sistema menadžmenta u skladu sa standardima ISO -  rekao je, između ostalog, gospodin Dugandžija, pre nego što je otvorio Nedelju kvaliteta 2022.


NEDELJE KVALITETA 2022 – AKTUELNE TEME, PRAKSA USPEŠNIH, OKRUGLI STO, KONKURS ZA OSKAR KVALITETA 2022

Uvodne teme na Nedelji kvaliteta 2022, bile su: Značaj primene standarda i sistemskog pristupa u oblastima održivog poslovanja i cirkularne ekonomije – Marinko Ukropina; Novi pristup liderstvu u poslovno izvrsnim organizacijama, dr Miloš Jelić; Akreditacija – alat za razvoj održivog, kvalitetnog i sigurnog društva, mr.sc. Mirela Zečević. Predstavljen je projekt Ministarstva privrede: Podrška bezbednijim proizvodima, ključni eksperti - Claes Skjernov i Borut Matkovič.

U daljem radu prezentirani su, između ostalih, radovi: Industrija 4.0 – još uvek više san  nego realnost u Srbiji, Vladimir Simić; Manifest kvaliteta – zalog kvalitetu života u budućnosti – prof.dr Krešimir Buntak; Family – Friendly Enterprise (FFE)  sertifikacija, pet godina kasnije i aktuelni trendovi u sertifikaciji, Boško Gavović;

Greenwashing – kontekst, svojstva, primeri i kako prepoznati i sprečiti ovu pojavu, mr Dušan Stokić; Upravljanje rizicima po nepristrasnost i nezavisnost tijela za ocenu usaglašenosti, Anita Krulanović.

Navodimo još: Standardi sistema menadžmenta u svetlu globalnih ciljeva održivog razvoja, dr Radoslav Raković; Menadžment procesima, prof,dr Vlado Radić; Upravljanje psihološkim zdravljem na random mesti –Vladimir J. Simić.

Izizeto uspešno je bilo predstavljanje primera dobre prakse dobitnika Oskara kvaliteta 2022 - šampiona izvrsnosti: JZU Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina i Prvog partizana Užice.

Dr Sanja Milovanović

Dr Sanja Milovanović je izložila temu: Obezbeđenje kontinuiteta poslovanja  u kovid uslovima – JZU Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina.

Slobodan Šekarić

Slobodan Šekarić je prezentirao rad: Poslovni rezultati u funkciji strategije – Prvi partizan Užice.

Za izuzetno predstavljanje dobre prakse svojih organizacija, dr Sanja Milovanović i Slobodan Šekarić, dobili su sve pohvale učesnika Nedelje kvaliteta 2022. Njihovim prezentacijama je prisustvovao i uputio pozdrave učesnicima skupa i prof.dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina.

Prof.dr Zlatko Maksimović

U okviru primera  dobre prakse, Vladimir Trajković je obrazložio uslove i oglasio početak  konkursa za Oskar kvaliteta 2022.

Okrugli sto sa uvodničarima dr Milošem Jelićem i mr Dušanom Stokićem, održan je pod nazivom: Povezivanje ciljeva sistema menadžmenta sa ciljevima održivog razvoja.

Učesnici Nedelje kvaliteta 2022.

 

Oskar kvaliteta 2024.

 • An Image Slideshow

Dobitnici priznanja Oskar kvaliteta 2023.


Generali osiguranje Srbija

Hutchinson Ruma

Centar za medicinsku biohemiju UKCS

Zavod za javno zdravlje Šabac

Pretraga

Najnoviji broj

 • An Image Slideshow

Prijava

Partnerske organizacije

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow