Nedelja kvaliteta 2024.

Tradicionalna, 33. po redu manifestacija Nedelja kvaliteta 2024, održana je 6. i 7. marta u Beogradu – Privredna komora Srbije. Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE u saradnji sa PKS, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede – resornog ministarstva za infrastrukturu kvaliteta, uz podršku Akreditacionog tela Srbije, Instituta za standardizaciju Republike Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale, Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije – AKS i Inicijative za kvalitet zemalja srednje i jugoistočne Evrope – MSEECQI, okupila je brojne autore i učesnike iz zemlje i okruženja. Skup je u ime Ministarstva privrede otvorio Nikola Vitas, pomoćnik ministra, u ime domaćina – Privredne komore Srbije, prisutnima se obratio mr Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost, a u ime FQCE Vladimir Trajković, predsednik Fondacije. Generalni sponzor Nedelje kvaliteta 2024, bio je SGS Beograd doo.

Nikola Vitas

 

Mr Dušan Stokić

Pored predstavnika organizatora, domaćina, pokrovitelja, učesnicima Nedelje kvaliteta 2024. su se prigodnim govorima obratili predstavnici infrastrukture kvaliteta: Tatjana Bojanić, direktor Instituta za standardizaciju Srbije; Mr Dragan Pušara, direktor Akreditacionog tela Srbije; Nikola Petrović, zamenik direktora Direkcije za mere i dragocene metale.

Mr Dragan Pušara

Nikola Petrović

Tatjana Bojanić

Skup su pozdravili i predstavnici asocijacija za kvalitet: Prof.dr Miroslav Drljača, predsednik Hrvatskog društva menadžera kvalitete; Prof dr Zoran Punoševac, predsednik Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije; Prof.dr Miladin Stefanović, direktor Centra za kvalitet Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Prof.dr Miroslav Drljača

Prof.dr Zoran Punoševac

Prof.dr Miladin Stefanović

Aktuelne teme iz raznih oblasti kvaliteta i poslovne izvrsnosti; Prezentacija novog modela Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta“ – Sektor zdravstvo; Primere dobre prakse dobitnika nagrada “Oskar kvaliteta 2023”. predstavili su: Centar za medicinsku biohemiju UKCS; GENERALI OSIGURANJE SRBIJA i HUTCHINSON DOO RUMA; Okrugli sto je održan sa temom: “Standardi za sisteme menadžmenta i klimatske promene” – bili su neki od sadržaja Nedelje kvaliteta 2024.
Od tema ovog skupa izdvajamo: Kako nagrade kvaliteta doprinose unapređenju kvaliteta i izmeni kulture kvaliteta – Vladimir Simić; Model prevencije štete usled poremećaja u lancima snabdevanja u budućim krizama – prof.dr Miroslav Drljača; ESG u praksi – Boško Gavović;Treba li isključiti finansijski aspekt iz sustava upravljanja kvalitetom – Prof.dr Krešimir Buntak; Industrija 5.0 i društvo 5.0 – poređenje, komplementarnost i koevolucija – prof.dr Vlado Radić; Koncept ličnog razvoja i organizaciona kultura – mr Milan Ivanović; Svest kao komponenta standarda sistema menadžmenta – dr Radoslav Raković…

Dr Miloš Jelić

Doc.dr Sanja Stanković

Novi Nacionalni model poslovne izvrsnosti za Sektor zdravstvo, predstavio je dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta FQCE, a doc.dr Sanja Stanković, direktor Centra za medicinsku biohemiju UKCS, izložila je Centralnu ulogu laboratirijske medicine u javnom zdravlju i integrisanoj brizi o pacijentu, kao praktični primer  Centra za medicinsku biohemiju – Šampiona izvrsnosti 2023. godine, u kojoj je dr Sanja Stanković osvojila priznanje Lider poslovne izvrsnosti.

Milan Nestorović

Bojana Maksić

Dobru praksu Generali osiguranja Srbije, Šampiona izvrsnosti 2023, predstavio je Milan Nestorović, direktor Direkcije za HR i strategiju, izuzetnim izlaganjem: Generali – briga o ljudima, dok je Integrisani sistem menadžmenta kompanije Hutchinson Ruma, izložila Bojana  Maksić, IMS specijalista u ovoj kompaniji, dobitnika Nagrade “Oskar kvaliteta 2023” za oblasti: 1. Liderstvo, 4. Procesi i tehnologije i 7. Zadovoljstvo zaposlenih.

Okrigli sto: Mr Dušan Stokić, dr Mološ Jelić i Branislava Milovanov

Uvodničari okruglog stola: “Standardi za sisteme menadžmenta i klimatske promene”, bili su Branislava Milovanov i mr Dušan Stokić, a moderator dr Miloš Jelić. Ova, veoma aktuelna tema, okupila je brojne učesnike na samom kraju “Nedelje kvaliteta 2024”, koja je završena obraćanjem Vladimira Trajkovića – predsednika FQCE, koji je uputio poziv prisutnoma za učešće na konkursu za “Oskar kvaliteta 2024”, kako za opšti model koji ove godine obeležava jubilej – 30 godina postojanja tako i za novi sektorski – Sektor zdravstvo.

Učesnici Nedelje kvaliteta 2024, na otvaranju skupa


Vladimir Trajković je zatvorio Nedelju kvaliteta 2024, s pozivom na konkurs za “Oskar kvaliteta 2024”

Podelite ovaj članak