FQCE

Oskar kvaliteta 2017.


NAJBOLJIMA NAGRADE ZA POSLOVNU IZVRSNOST SRBIJE


U okviru 26. Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2017, kojim je u Srbiji obeležen Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta, 9. novembra u PKS uručene su, 23. put po redu, godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta”.

Nagrade dodeljuje Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede RS.

Na svečanosti u Privrednoj komori Srbije, prisutnima su se najpre obratili: u ime domaćina – Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS; Ministarsta privrede – Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra; FQCE – dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta Fondacije.

Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost – „Oskar kvaliteta“, dodeljuje se profitnim i neprofitnim organizacijama, za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti.

Nagradu dodeljuje stručni žiri sastavljen od predstavnika državnih, naučnih i stručnih institucija, na osnovu ocena ocenjivačkih timova biranih sa liste registrovanih ocenjivača za poslovnu izvrsnost po FQCE modelu.

Vrednovanje postignutih rezultata organizacija vrši se na osnovu devet osnovnih kriterijuma: Liderstvo; Strategija; Ljudski resursi; Partnerstvo i resursi; Procesi, proizvodi i usluge; Rezultati kod korisnika; Rezultati kod ljudskih resursa; Rezultati kod društvene zajednice; Poslovni rezultati.


Radno predsedništvo – članovi žirija i vođe ocenjivačkih timova, na dodeli “Oskara kvaliteta” 2017:
Vladimir Trajković, 
 prof.dr Radomir Radovanović, prof dr Jovan Filipović, dr Miloš Jelić,
prof.dr Nikola Vujanović, prof dr Zoran Punoševac i Zoran Rakić


Nagrada predstavlja snažan motivacioni faktor na putu ka poslovnoj izvrsnosti organizacija i podsticaj razvoju ukupne klime za unapređenje poslovanja, a dodeljuje se za ispunjenje veoma zahtevnih kriterijuma nakon učešća na konkursu, kao neutralna i nezavisna nagrada, koja se osvaja isključivo na osnovu ostvarenih rezultata.


Nermina Ljubović – Privredna komora Srbije, član Žirija za dodelu Oskara kvaliteta 2017.


PKS I FQCE - PROMOTERI KVALITETA I POSLOVNE IZVRSNOSTI

U ime Privredne komore Srbije i u svoje ime, učesnike skupa je pozdravio Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS.


Miroslav Lutovac

Govoreći o dugogodišnjoj zajedničkoj manifestaciji PKS i FQCE, povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta – Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti, u okviru koje se dodeljuje Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta”, gospodin Lutovac je naglasio da ona predstavlja svojevrsnu priliku za organizacije koje iz godine u godinu  učestvuju na ovom takmičenju, da rezultate i praksu iz sopstvenog poslovanja provere kroz prepoznatljivu metodologiju, jasne kriterijume i nezavisnu proveru od strane kompetentnih proveravača, poredeći se sa drugima i stvarajući zdravu osnovu za dalje unapređenje performansi svog poslovanja.

Privredna komora Srbije je već godinama unazad aktivni učesnik i promoter kvaliteta i njegovih osnovnih vrednosti. PKS to čini aktivnim učešćem u javnim raspravama prilikom donošenja strateških dokumenata i zakona,  organizovanjem informativnih i edukativnih sadržaja namenjenih privrednim subjektima, učestvovanjem u radu nacionalnih komisija za standarde, ponudom novih sadržaja i usluga na svom portalu, promocijom korporativnog upravljanja, društvene odgovornosti i održivog poslovanja.

Među brojnim aktivnostima, ova zajednička manifestacija PKS i FQCE, jedna je od najznačajnijih u oblasti kvaliteta i najprepoznatljivija u Srbiji – rekao je, između ostalog, gospodin Lutovac, čestitajući ovogodišnjim dobitnicima Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost – Oskar kvaliteta.


PUNA PODRŠKA MINISTARSTVA PRIVREDE


Aleksandar Starčević

Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede za kvalitet i bezbednost proizvoda je, pozdravljajući prisutne u ime ministra Gorana Kneževića i u svoje ime, naglasio da ova manifestacija ima punu podršku Ministarsva privrede.

Kao i prethodnih godina, Forum kvaliteta je mesto za razmenu iskustava i prakse najuspešnijih privrednika. To je i prilika da se saznaju najnoviji trendovi u razvoju regulative, standarda i tehnika za njihovu primenu. Forum tradicionalno prepoznaje i nagrađuje one koji su razumeli značaj primene tehničkih propisa i modernih upravljačkih standarda i u svom poslovanju postigli najbolje rezultate.

Gospodin Starčević je rekao da u ovom periodu, kada Ministarstvo pivrede kroz razne podsticaje pomaže privredi, ovakva manifestacija ima još veći značaj. Podsticaji su jako bitni za razvoj privrede, ali se bez primene savremene regulative i standarda ne može osigurati bezbednost potrošača niti povećati kvalitet naših proizvoda, odnosno konkurentnost naših firmi.

Jedan od bitnih ciljeva Ministarstva privrede je da podigne svest i ukaže na to našoj privredi, a naročito malim i srednjim preduzećima. Poslovanje vas, koji ste se okupili na Forumu kvaliteta, u okviru Svetskog dana kvaliteta, primer je u kom pravcu srpska privreda treba da ide – rekao je Starčević i zaključio konstatacijom da je ovaj Forum kvaliteta nastavio dobru tradiciju u kreiranju poslovnog okruženja kome težimo.


MODEL IZVRSNOSTI – ODLIČAN ALAT ZA DALJA UNAPREĐENJA


Dr Miloš Jelić

Dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost, pozdravljajući učesnike svečanosti podsetio je na nastanak i razvoj nagrade “Oskar kvaliteta”, kroz protekle 23 godine. Model nagrade se intenzivno razvijao, pretrpeo četiri revizije približavajući se Evropskoj nagradi, postao nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost i za sada jedina takva nagrada koja se dodeljuje u našem regionu i u zemljama jugozapadnog Balkana.

Govoreći o učesnicima konkursa za poslovnu izvrsnost, kao eliti, gospodin Jelić je rekao da želju da sebe odmere prema nacionalnom modelu poslovne izvrsnosti poseduju oni koji imaju šta da pokažu i dovoljno su hrabri da u svemu tome vide mogućnost za promociju i odličan alat da i dalje napreduju u poslovnoj izvrsnosti. Tako su među ovogodišnjim nagrađenim organizacije koje su i prethodnih godina sebe merile prema nacionalnom modelu poslovne izvrsnosti i u svakom novom nastupu prepoznati su iskoraci u pravcu poslovne izvrsnosti.

Dr Miloš Jelić je pozvao da se dalje koristi model poslovne izvrsnosti za unapređenje poslovnih performansi i da se kroz benčmarking radionice izvrsna praksa dobitnika nagrada podeli sa onima koji veruju da je moguće biti poslovno izvrsan i u našem poslovnom okruženju.

DOBITNICI OSKARA KVALITETA 2017.

NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE, Novi Sad (realni sektor) je APSOLUTNI POBEDNIK za protekle 23 godine koliko se ova nagrada dodeljuje. Jedina  kompanija koja je sa “Oskarom kvaliteta” 2017. drugi put osvojila zvanje APSOLUTNOG POBENIKA, ušla je u peti nivo izvrsnosti sa najvećim brojem bodova od kada se ova nagrada dodeljuje i izvrsna je u svih devet osnovnih kriterijuma nagrade.


Aleksandar Starčević, Goran Stoilković i Miroslav Lutovac

Goran Stoilković, zamenik generalnog direktora za petrohenijske poslove - NIS: Dobiti ovakvo priznanje i ovakve komplimente od nekog ko je nezavisno telo, u svih devet kriterijuma nagrade, je zaista ogroman kompliment za svih 11000 zaposlenih u kompaniji, koja je ne samo važna za vlasnike, nego je, zbog značaja i uticaja na privredni život, važna za Republiku Srbiju. Postavili smo cilj drugima, ali postavili smo prvenstveno cilj sebi i ubeđen sam da ćemo se videti ovde i narednih godina.


Radost najboljih među najboljima – Goran Stoilković sa svojim saradnicima 

NAUČNI INSTITUT ZA VETERINARSTVO „NOVI SAD“, Novi Sad  – APSOLUTNI POBEDNIK u kategoriji javnog sektora


Prof. dr Miroslav Ćirković

Prof. dr Miroslav Ćirković, direktor – Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“:
Budimo svoji, samo bolji i bolji! Mi smo se tri godine takmičili i svaki put smo osvajali više priznanja, po više kriterijuma. Iz ovog takmičenja smo puno naučili. Takmičenje je dobra stvar, prilika da uvidimo šta treba popraviti... Ja primam ovu nagradu u ime svih članova mog kolektiva koji je bogat jer ima odlične pojedince i zadovoljne ljude.  Svima se njima zahvaljujem jer su doprineli ovom našem “Oskaru kvaliteta”. 


Prof. dr Miroslav Ćirković sa svojim saradnicama i pomoćnikom ministra Aleksandrom Starčevićem 

JAVNO PREDUZEĆE „PUTEVI SRBIJE“, Beograd, nagrađeno je za oblasti:
Strategija, Partnerstvo i resursi i Rezultati kod korisnika


Zoran Drobnjak

Zoran Drobnjak, direktor – JP „Putevi Srbije“: Dobijanje nagrade za poslovnu izvrsnost  u tri kategorije je priznanje JP „Putevi Srbije“ za dosadašnji dobar rad. JP „Putevi Srbije“ u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom saobraćaja i veza radi na poslovima održavanja, izgradnji, rekonstrukciji puteva, zaštiti puteva i upravljanju putevima. Naša je dužnost da i dalje, u budućim godinama dobro i još bolje upravljamo putevima i održavamo puteve…


INSTITUT ZA PLUĆNE BOLESTI VOJVODINE, Sremska Kamenica, izvrstan je za oblasti:
Partnerstvo i resursi i Procesi, proizvodi i usluge


Prof. dr Ilija Andrijević

Prof. Dr Ilija Andrijević, direktor – Institut za plućne bolesti Vojvodine: Ovu nagradu shvatam kao priznanje za rad Instituta koji je ove godine proslavio 57 godina postojanja. Ovo je još jedna potvrda da svoju misiju i viziju ispravno i uspešno obavljamo. Nagrada, koju nije bilo lako dobiti, rezultat je rada svih zaposlenih i ona nas obavezuje da nastavimo sa podizanjem kvaliteta usluga lečenja koje pružamo našim pacijentima, a ja sam danas privilegovan da, kao direktor Instituta, primim ovo priznanje.


Prof. dr Ilija Andrijević sa saradnicom Sašenka Mirković, nakon uručenja nagrade 


INSTITUT ZA STANDARDIZACIJU SRBIJE, Beograd, nagradu dobija za oblasti:
Partnerstvo i resursi i  Procesi, proizvodi i usluge


Violeta Nešković Popović

Violeta Nešković Popović, pomoćnik direktora - Institut za standardizaciju Srbije: Izuzetno mi je drago što smo dobili priznanje upravo za ove dve katgorije, jer mi se čini da je poslednjih godina Institut upravo radio najviše na tim aktivnostima. Iza nas je 29000 srpskih standarda, pre svega onih kojima smo preuzeli evropske standard, čime smo ispunili naš zadatak koji nam je i država dala. Iza nas je više od 50 održanih seminara za nekoliko godina, izdavačka delatnost, koju smo obnovili i koja na neki način pomaže da standardi stignu u prave ruke, svima vama i nama kojima su namenjeni. Dobitnici nagrada “Oskar kvaliteta” 2017.


U Sali Privredne komore Srbije pred početak svečanosti


Studenti FON-a, česti učesnici Foruma kvaliteta

U prvom redu, dobitnici pred  dodelu Oskara kvaliteta 2015.


Oskar kvaliteta 2017.


Oskar kvaliteta 2017. - Intervjui sa dobitnicima

 

Oskar kvaliteta 2024.

 • An Image Slideshow

Oskar kvaliteta 2024. novo

 • An Image Slideshow

Dobitnici priznanja Oskar kvaliteta 2023.


Generali osiguranje Srbija

Hutchinson Ruma

Centar za medicinsku biohemiju UKCS

Zavod za javno zdravlje Šabac

Pretraga

Najnoviji broj

 • An Image Slideshow

Prijava

Partnerske organizacije

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow