FQCE

Oskar kvaliteta 2018.
U SUSRET ČETVRT VEKA NACIONALNE NAGRADE ZA POSLOVNU IZVRSNOST


U okviru 27. Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2018, kojim je u Srbiji obeležen Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta, 8. novembra u PKS uručene su, 24. put po redu, godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta”.

Nagrade dodeljuje Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Republike Srbije.

Na svečanosti u Privrednoj komori Srbije, prisutnima su se najpre obratili: u ime domaćina –Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS; Ministarsta privrede – Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra; FQCE – dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta Fondacije.

Ovogodišnje nagrade za poslovnu izvrsnost uručili su Aleksandar Starčević i Miroslav Lutovac, nakon proglašenja dobitnika od strane Vladimira Trajkovića, predsednika FQCE.


Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost – „Oskar kvaliteta“, dodeljuje se profitnim i neprofitnim organizacijama, za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti.

Nagradu dodeljuje stručni žiri sastavljen od predstavnika državnih, naučnih i stručnih institucija, na osnovu ocena ocenjivačkih timova biranih sa liste registrovanih ocenjivača za poslovnu izvrsnost po FQCE modelu.

Ovogodišnji žiri je radio u sastavu: Nikola Mirković, Ministarstvo privede Republike Srbije; Mr Dušan Stokić, Privredna komora Srbije; Tatjana Bojanić, Institut za standardizaciju Srbije; Prof. dr Jovan Filipović, Fakultet organizacionih nauka, Beograd; Prof. dr Zoran Punoševac, Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije; Zoran Rakić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Vladimir Trajković, Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost.

Kandidate su, po kriterijumima Nagrade, ocenjivali vodeći ocenjivači:

 • Dr Miloš Jelić (vođa tima), Tatjana Nešić i Mirko Minić (članovi) – Ocenjivači tim za realni sektor i organizacije van teritorije Republike Srbije;
 • Prof.dr Nikola Vujanović (vođa tima), Vesna Uzelac i Vladimir J. Simić (članovi) - Ocenjivači tim za javni sektor.

Radno predsedništvo – članovi žirija i vođe ocenjivačkih timova, na dodeli “Oskara kvaliteta”2018:
Vladimir Trajković, prof.dr Nikola Vujanović, dr Miloš Jelić, Тatjana Bojanić; Nikola Mirković;
prof dr Jovan Filipović,mr Dušan Stokić, prof dr Zoran Punoševac i Zoran Rakić


Vrednovanje postignutih rezultata organizacija vrši se na osnovu devet osnovnih kriterijuma: Liderstvo; Strategija i politika; Ljudski resursi; Partnerstvo i resursi; Procesi, proizvodi i usluge; Zadovoljstvo kupca/korisnika; Zadovoljstvo zaposlenih; Odnos prema društvu; Poslovni rezultati.


BORBA ZA KVALITET – PROCES U KONTINUITETU


Miroslav Lutovac

U ime Privredne komore Srbije i u svoje ime, učesnike skupa je pozdravio Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS.

Obraćajući se prisutnima u ime domaćina skupa, gospodin Lutovac je naglasio da je Privredna komora Srbije kuća svih privrednika, i ne samo u Srbiji, pa niko od prisutnih ne treba da se oseća kao gost.

Govoreći o ovoj, po  njemu, jako važnoj manifestaciji, koja u izvesnom smislu predstavlja krunu svih aktivnosti Privredne komore Srbije, osvrnuo se najpre na kvalitet, odnosno borbu za kvalitet, jer – kako je rekao: to nije jednokratna akcija, to je jedan kontinualan proces i koliko mi svi zajedno budemo ulagali truda, znanja i vremena da podižemo opšti nivo kvaliteta koji se tiče svih poslovnih aktivnosti, svakog od privrednih subjekata koji funkcionišu na teritoriji Republike Srbije, utoliko ćemo svi zajedno biti bolji, utoliko spremniji da se suočimo svakog dana sa činjenicom o sve oštrijim i komplikovanijim uslovima poslovanja na tržištu.

Da bi se to postiglo, rekao je gospodin Lutovac, neke firme su se prijavile na takmičenje za Nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost - OSKARA KVALITETA. On je uputio čestitke dobitnicima, naglašavajući da su vredne sve organizacije koje su svoju poslovnu aktivnost prepustili stručnim ocenjivačima da ih sagledaju na objektivan i metodološki jasan način i da time privrednicima daju jasnu sliku o tome šta je u njihovim poslovnim procesima dobro, šta je prihvatljivo, a šta je nedorečeno, ili možda manjkavo.

- U tom smislu, sagledavanje realnog stanja i onoga što možda nije na najvišem nivou je već jedan veliki korak ka stalnom unapređenju poslovanja. Kada postanemo svesni onoga što nismo na najbolji način odradili, to je već prvi korak ka poboljšavanju,  to nisu jednokratne aktivnosti. Postupak stalnog usavršavanja je, ustvari, praćenje zahteva tržišta, ukupnih društvenih aktivnosti i okolnosti pod kojima se radi i funkcioniše – rekao je, između ostalog, Miroslav Lutovac pozdravljajući sve i čestitajući svima koji su učestvovali na konkursu za nagradu, a ne samo nagrađenima, verujući da će stalnim unapređenjima – iz godine u godinu, i oni doći u priliku da dostignu nivo poslovanja za dobijanje ovog značajnog priznanja.


PODIZANJE NIVOA KONKURENTNOSTI SRPSKE PRIVREDE


Aleksandar Starčević

Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede za kvalitet i bezbednost proizvoda, je pozdravio prisutne u ime ministra Gorana Kneževića, posebno u ime Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda, koji je zadužen za oblast infrastrukture kvaliteta, i u svoje lično ime.

Gospodin Starčević je tom prilikom rekao:

Ministarstvo privrede visoko ceni napore Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost, koji zajedno sa časopisom Kvalitet i izvrsnost i Privrednom komorom Srbije, već više od dve decenije radi na promociji izvrsnosti u poslovanju kroz organizaciju takmičenja za prestižnu nagradu za poslovnu izvrsnost – OSKAR KVALITETA kvaliteta. Kompanije koje učestvuju u takmičenju za ovo vredno priznanje, kroz preispitivanje poslovanja u odnosu na ključne kriterijume nagrade OSKAR KVALITETA dobijaju veoma dobar alat za procenu svojih ključnih performansi u odnosu na zahteve tržišta.

Danas, u vremenu globalne konkurencije, posebno je važno da se poslovanje privrednih subjekata zasniva na poslovnoj izvrsnosti, kao konceptu upravljanja, kako bi se ostvarili sledeći ciljevi:
 • izvrsnost u kvalitetu proizvoda i usluga,
 • prepoznatljivost na tržištu,
 • smanjenje troškova,
 • poboljšanje odnosa s kupcima, dobavljačima, poslovnim partnerima, doprinos društvenoj zajednici.
Posebno bih istakao napore Ministarstva privrede na stvaranju privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu, usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom EU i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta (u oblastima: standardizacije, metrologije, akreditacije i ocenjivanja usaglašenosti). Ministarstvo time obezbeđuje preduslove za nesmetan plasman srpskih proizvoda na jedinstveno tržište EU, odnosno podizanje nivoa konkurentnosti srpske privrede.

Gospodin Starčević je, čestitajući nagrađenim kompanijama, naglasio da su pobednici ovog foruma pravi primer kuda i kako treba da ide srpska privreda, jer su pokazali kako se koriste standardi i drugi zahtevi za podizanje kvaliteta proizvoda i usluga.

On je, na kraju,  izrazio nadu da će Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost predstavljati snažan motivacioni faktor svim privrednicima da rade na unapređenju svog poslovanja, čime će doprineti razvoju ukupne privredne klime u našoj zemlji.


OSKAR KVALITETA – PROMOCIJA IZVRSNE PRAKSE


Dr Miloš Jelić

Dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta Fondacije  za kulturu kvaliteta i izvrsnost je, pozdravljajući učesnike skupa, na početku svog izlaganja ispred Fondacije čija je misija definisana u njenom nazivu: da promoviše kulturu kvaliteta i poslovnu izvrsnost, rekao da je njemu uvek prijatan i pomalo uzbudljiv zadatak da se na Svetski dan kvaliteta obrati učesnicima ove svečanosti.

- Svake godine na ovu „slavu kvaliteta“ (koja se ove godine slavi sa svetim Dimitrijem), promovišemo one koji su imali šta da pokažu kao svoju izvrsnu praksu, a istovremeno bili i dovoljno odvažni da se prijave na takmičenje za OSKAR KVALITETA.

Ocenjivački timovi i Stručni savet Fondacije imaju privilegiju ne samo da spoznaju šta je to što je nagrađene učinilo izvrsnim, već i da, kroz praćenje koje traje skoro četvrt veka, prepoznaju određene trendove kod naših najboljih organizacija. U prethodnim godinama su dominirale organizacije koje posluju po inostranim modelima poslovanja. Ove godine, pak, imamo laureata u realnom sektoru među firmama koje su nastale kao male porodične radionice početkom devedesetih, a onda se odličnom strategijom kontinualno razvijale (bez velikih skokova i padova) i danas postale respektabilna preduzeća koja beleže značajne rezultate u izvozu svojih proizvoda. To nas navodi na zaključak da danas, u uslovima kada više ne postoji nikakva globalna ideologija, kada se u društvu ne može prepoznati jedan stabilan sistem vrednosti, porodica i porodične vrednosti mogu predstavljati onaj zdravi temelj na kome se može obnavljati srpski realni sektor, koji može bitno doprineti revitalizaciji društva.

Kao i ranijih godina, ove godine, ocenjivački timovi Nagrade su imali prilike da se upoznaju sa novim poslovnim rešenjima u javnom sektoru i realnom sektoru u Republici Srbiji i rešenjima iz našeg okruženja, koja su ove organizacije učinila uspešnim. Naša je želja, da nagrađeni pokažu spremnost da, zajedno sa Fondacijom, organizuju benčmarking-radionice na kojima će svoju izvrsnu praksu podeliti sa svima onima koji veruju u - poslovnu izvrsnost u Srbiji. Time će u još jednoj dimenziji potvrditi da su zasluženo poneli epitet izvrsne organizacije – rekao je na kraju svog obraćanja dr Miloš Jelić uz čestitke dobitnicima i želje da i dalje unapređuju svoje poslovanje i postižu izvrsne rezultate.


U sali Privredne komore Srbije pred početak svečanosti


“OSKAR KVALITETA” 2018 – REČ DOBITNIKA

Nakon uručenja nagrada za poslovnu izvrsnost – „Oskar kvaliteta“ 2018, prisutnima su se u ime dobitnika obratili: Mr sci.dr Miodrag Marjanović, direktor, JZU INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO REPUBLIKE SRPSKE, Banja Luka; Nebojša Ilinčić, direktor, JUGOKAOLIN doo, Beograd; Dr Nebojša Arsić, predsednik, OPŠTINA MEDVEĐA; Božo Radojičić, direktor prodaje, RADIJATOR INŽENJERING doo, Kraljevo;  Dr sci. vet. Zoran Rašić, direktor, VETERINARSKI SPECIJALISTIČKI INSTITUT JAGODINA; Branislav Mihajlović, direktor, RESOR doo, Gadžin Han.

Javna zdravstvena ustanova INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO REPUBLIKE SRPSKE, Banja Luka
- APSOLUTNI POBEDNIK u kategoriji organizacija van teritorije republike Srbije


Mr.sci.med. Miodrag dr Marjanović

Mr.sci.med. Miodrag dr Marjanović, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske se najpre zahvalio Žiriju,  koji je prepoznao dugogodišnji rad Instituta kojim je stvoren ovaj uspeh, “jer uspjeh se stvara kroz vrijeme”. On se dalje zahvalio svojim saradnicima, većina njih je bila prisutna na ovoj svečanosti,  a posebno osobi koja je - kako je rekao,  možda i najzaslužnija za sve ovo, predstavniku  za кvalitet Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, gospođi Zdravki Adamović.

- Osnivač Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je Vlada Republike Srpske i mi, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, možemo s ponosom reći da smo istinski čuvari zdravlja stanovnika Republike Srpske. Danas sam posebno ponosan zato što ne samo da ovde stojim ispred 276 radnika Instituta, nego mogu da kažem da stojim ovde, pred vama, i ispred 1.200.000 stanovnika Republike Srpske i naročito isprede svog ministarstva.

Ali, takođe, stojim ispred 3.5 miliona stanovnika BiH i šireg regiona, jer posao koji radimo i usluge koje dajemo na tržištu, ne poznaju granice.


Mr.sci.med. Miodrag dr Marjanović, nakon dobijanja nagrade za Institut -  Apsolutni pobednik,
podelio je radost sa svojim saradnicima

Svi vi koji radite u kvalitetu i standardima znate da ono što je danas, nije ili može da bude da sutra više nije. Svi ti standardi se mijenjaju. Mijenjaju se na bolje. To nam daje još jednu, dodatnu obavezu – da kroz vrijeme unapređujemo ono što je sada dobro. Biti dobar, najbolji među dobrima je čast, a biti najbolji među najboljima, kao što smo to danas, svakako daje još jednu dodatnu obavezu i predstavlja izuzetnu čast.


JUGO-KAOLIN doo, Beograd  – APSOLUTNI  POBEDNIK u kategoriji realnog sektora


Nebojša Ilinčić

Nebojša Ilinčić, direktor  Jugo-Kaolina, pozdravio je sve prisutne, sve učesnike u ovom procesu i ovom takmičenju, kao i dobitnike nagrada za poslovnu izvrsnost.  Zahvaljujući se na dodeljenom priznanju, on je između ostalog, rekao:

- Pripadamo matičnom delu teške industrije, velike industrijske grane, a sva preduzeća koja su u toj grani nekako su na marginama kada su kriterijumi  ocenjivanja:  poslovna uspešnost , društvena odgovornost, ekološke prihvatljivosti. Evo, mi pokazujemo da je to sasvim moguće, da uz dobru organizaciju, planiranje, tehnološko i finansijsko upravljanje mogu da se postižu vrhunski rezultati, i to u kontinuitetu.

Ceo ovaj proces je doprineo da se uporedimo sa visokim standardima poslovanja i sigurno iz toga izađemo apdejtovani i jači i da nadogradimo svoja poslovna stremljenja.

Želim vam svima puno sreće i uspeha i da sa lakoćom ostvarite vaše poslovne ciljeve. Živeli i rudarski SREĆNO!


Nebojša Ilinčić sa svojim timom koji je osvojio nagradu – Apsolutni pobednik, za svoju kompaniju


OPŠTINA MEDVEĐA, nagrađena je za izvrsnost u oblastima:
Liderstvo, Ljudski resursi i Odnos prema društvu


Dr Nebojša Arsić

Dr Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa je u svom nadahnutom govoru rekao:

- Ako me pitate koje me osećanje trenutno najviše obuzima, to je ponos. Ponos na moje saradnike, na moj tim, a pre svega na sve stanovnike naše opštine, opštine na jugu Srbije, kojoj je bog podario prirodna  bogatstva: Sijarinsku banjo sa svojim jedinstvenim gejzirom, sa 18 mineralnih voda koje se koriste za lečenje; mermerni oniks, koji je takođe jedinstven u Evropi; imamo i Rudnik Lece, rudnik zlata, olova i cinka. Imamo i šume i vode. Ali, verujte, ljudi su naše najveće bogatstvo. Svojom produktivnošću, svojom preduzetnošću naš narod je svakako zaslužio ovo priznanje. Verujte mi da je to ogroman podstrek za sve nas da Medveđa i dalje bude dom i ognjište iz koga mladi neće odlaziti, dom u kome će ljubav biti dominantno osećanje i dom u kome će dobri multietnički odnosi biti najveće bogatstvo.

Zahvaljujem se ocenjivačima i  Žiriju, što su prepoznali naš trud i rad, želju građana Medveđe da se Srbija ponosi njome.


Tim Opštine Medveđa sa svojim predsednikom, ponosan na rezultate koje postiže


RADIJATOR INŽENJERING doo, Kraljevo postigao je izvrsne rezultate u oblastima:
Liderstvo, Strategija i politika i Partnerstvo i resursi


Božo Radojičić

U ime RADIJATOR INŽENJERINGA i  vlasnika kompanije, prisutnima se obratio Božo Radojičić, direktor prodaje , koji je između ostalog rekao:

- Kompanija RADIJATOR INŽENJERING već slavi 28 godina postojanja i imamo preko 400 zaposlenih. Sa sigurnošću za sebe možemo da kažemo da predstavljamo lidera u istočnoj Evropi kada je reč o proizvodnji kotlova na čvrsto gorivo, pelet, tečno gorivo i gas. U proteklim godinama dobili smo dosta nagrada i priznanja, a dve najznačajnije su PRIVREDNIK GODINE i IZVOZNIK GODINE. Tim priznanjima pridružujemo i ovo današnje. To je za nas smernica za dalji rad.


VETERINARSKI SPECIJALISTIČKI INSTITUT JAGODINA, nagradu dobija za oblasti:
Liderstvo i  Procesi, proizvodi i usluge


Dr sci. vet. Zoran Rašić

Dr sci. vet. Zoran Rašić, direktor Veterinarskog specijalističkog institute Jagodina, izrazio je zadovoljstvo što može da se obrati učesnicima svečanosti u ime osoblja Instituta:

- Pre svega, želim da se zahvalim Fondaciji za kulturu kvaliteta i izvrsnost što nam je  uopšte dala šansu da učestvujemo na jednom ovakvo kvalitetnom konkursu i na ovoj manifestaciji. U svakom slučaju, za nas je velika čast biti u ovakvom društvu. U obrazloženju nagrade čuli ste osnovne stvari o Veterinarskom institutu u Jagodini. Ja bih samo dodao da sve aktivnosti koje mi sprovodimo imaju za cilj stalno unapređenje zdravstvene zaštite životinja, stalno sprovođenje mera za sprečavanje pojavljivanja zaraznih bolesti i zoonoza, stalno unapređenje zaštite životne sredine i da damo svoj doprinos proizvodnji dovoljne količine hrane životinjskog porekla za zadovoljavanje prehrambenih potreba sopstvenog stanovništva i za izvoz , i to hrane koja bi bila kvalitetna, zdravstveno ispravna, dostupna i religijski prihvatljiva. U ovih 60 godina postojanja Instituta dosta smo bili uspešni, a u narednom periodu ćemo biti još uspešniji. Garancija za to su ovi mladi, stručni, veoma ambiciozni i vredni saradnici. Hvala puno!


RESOR doo, Gadžin Han, nagrađen za izvrsnost u oblati:
Strategija i politika


Branislav Mihajlović sa Miroslavom Lutovcem i Aleksandrom Starčevićem,
prilikom dodele priznanja

Branislav Mihajlović, vlasnik preduzeća RESOR  doo, Gadžin Han, obratio se skupu sledećim rečima:

- Koristim priliku da se zahvalim organizatoru. Svaka nagrada prija i svako priznanje prija. Međutim, ovo u organizaciji Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost, uz učešće Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije čini posebno zadovoljstvo, a ujedno i obavezuje da radimo na tome da sve procese koji su zastupljeni u našoj kompaniji dalje unapređujemo.
Kvalitetom u svet - Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2018.Oskar kvaliteta 2018.

 

Oskar kvaliteta 2024.

 • An Image Slideshow

Oskar kvaliteta 2024. novo

 • An Image Slideshow

Dobitnici priznanja Oskar kvaliteta 2023.


Generali osiguranje Srbija

Hutchinson Ruma

Centar za medicinsku biohemiju UKCS

Zavod za javno zdravlje Šabac

Pretraga

Najnoviji broj

 • An Image Slideshow

Prijava

Partnerske organizacije

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow