FQCE

Oskar kvaliteta 2019.

 

JUBILARNA – 25. DODELA NACIONALNE NAGRADE
ZA POSLOVNU IZVRSNOST „OSKAR KVALITETA“U okviru 28. Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2019, kojim se u Srbiji obeležava Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta, 20. novembra u PKS uručene su 25. put po redu, godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta”.
Nagrade dodeljuje Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede RS.


U ime domaćina skupa – Privredne komore Srbije, prisutnima se obratio mr Dušan Stokić, u ime Ministarstva privrede Aleksandar Starčević, a  Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost dr Miloš Jelić. Nagrade dobitnicima uručili su: Aleksandar Starčević - Ministarstvo privrede  i Mihailo Vesović – PKS.


Obraćanje mr Dušana Stokića u ime domaćina – Privredne komore Srbije,
i radno predsedništvo prilikom dodele nagrada za poslovnu izvrsnost za 2019. godinu


POSLOVNU IZVRSNOST MOGUĆE JE OSTVARITI U SRBIJI I U NAŠEM REGIONU

Mr Dušan Stokić – rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS, naglasio je da se kroz prikazivanje najboljih primera dobrog poslovanja u praksi, i drugim kompanijama u Srbiji pokazuje gde mogu da usmere svoje investicije i strateške odluke, kako bi se unapredio poslovni ambijent u zemlji.

- Imajući u vidu da su se tokom svih ovih godina menjali uslovi poslovanja, tako je i ova nagrada doživljavala određene promene, sa jednim jasnim i osnovnim ciljem - stalno unapređenje, što i jeste na neki način u osnovi sistema menadžmenta i uopšte kvaliteta kao filozofije. Organizacije koje se iz godine u godinu prijavljuju i učestvuju na ovoj manifestaciji imaju jedinstvenu priliku da svoju poslovnu praksu, efekte poslovanja, performanse i ostale elemente uporede sa drugima, da se stave pred članove ocenjivačkog tima i da sami sebi zapravo pruže priliku da svoje poslovanje, svoje performanse učine boljim nego što je to bilo do sada.

Ovo svakako predstavlja zdravu osnovu za dalje unapređenje i ostalih procesa u samoj organizaciji, a kao takve postaju primer i ugled za sve ostale kompanije koje se možda još premišljaju da li da se prijave za ovu manifestaciju. Privredna komora Srbije je stari i aktivni učesnik ovog procesa već godinama unazad i promoter kvaliteta i poslovne izvrsnosti – rekao je, između ostalog, gospodin Stokić.


Aleksandar Starčević

Aleksandar Starčević - pomoćnik ministra privrede, pozdravio je prisutne na svečanosti povodom četvrt veka Nagrade za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta”, i čestitao ovogodišnjim dobitnicima u ime Ministarstva privrede, ministra Gorana Kneževića, Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda, koji je zadužen za oblast infrastrukture kvaliteta, i u svoje lično ime.

- Ministarstvo privrede visoko ceni napore Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost, koja već više od dve decenije promoviše izvrsnost u poslovanju kroz organizaciju takmičenja za nagradu „Oskar kvaliteta“. Kompanije koje učestvuju u takmičenju za „Oskar kvaliteta“ su postgle odlične rezultate na planu unapređenja kvaliteta i poslovne izvrsnosti i nadam se da će poslužiti kao primer dobre prakse u narednom periodu.

Posebno je važno istaći da se poslovanje privrednih subjekata zasniva na poslovnoj izvrsnosti kao konceptu upravljanja, kako bi se ostvarili sledeći ciljevi: izvrsnost u kvalitetu proizvoda i usluga, prepoznatljivost na tržištu,smanjenje troškova i poboljšanje odnosa sa kupcima, dobavljačima, poslovnim partnerima.

Ministarstvo privrede ulaže velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta koji će pogodovati integraciji naše privrede u evropsku i svetsku privredu, a to pokušavamo usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom, svetskim i pre svega EU, i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta, za koje smo nadležni. Treba naglasiti da je naše ministarstvo preuzelo sve relevantne tehničke propise iz EU, koji su u našoj nadležnosti i, kao neko ko vodi prvu pregovaračku grupu, mi smo neko ko podstiče i ostala ministarsva da taj posao ubrzaju i privedu ga kraju kako bismo što pre otpočeli otvaranje tog, za nas možda i najbitnijeg, poglavlja - Kretanje roba.  Stvaranjem odgovarajućeg privrednog ambijenta ostvaruju se i određeni preduslovi za nesmetan plasman srpskih proizvoda na jedinstveno tržište EU, odnosno podizanje nivoa konkurentnosti srpske privrede.

Gospodin Starčević je naglasio da su pobednici ovog konkursa pravi primer kuda i kako treba da ide srpska privreda, jer su pokazali kako se podiže kvalitet proizvoda i usluga. Izražavam nadu da će Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost predstavljati snažan motivacioni faktor svim privrednicima da rade na unapređenju svog poslovanja, čime će se doprineti razvoju ukupne klime za unapređenje kvaliteta u našoj zemlji.


Dr Miloš Jelić

Dr Miloš Jelić - predsednik Stručnog saveta FQCE, pozdravio je učesnike svečanosti u ime Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost, upućujući čestitke svim laureatima poslovne izvrsnosti iz Srbije i regiona, sa porukom da nastave da šire svoju poslovnu izvrsnost.

- Govoreći o svim nagrađenima u ovogodišnjem takmičenju, oni su i ovoga puta pokazali neka nova rešenja koja su ih učinila izvrsnim i oni su u svoju izvrsnost uverili naše ocenjivače. Ipak, najveću korist za društvo biće ukoliko oni, u narednom periodu, budu organizovali benčmarking radionice da na njima podele svoju praksu sa onima koji veruju da je poslovnu izvrsnost moguće ostvariti u Srbiji, odnosno u našem regionu. Time će na najbolji način potvrditi, da suštinski razlog za njihov uspeh nisu nekakve ocene dobijene u ovom takmičenju, već prava poslovna rešenja koja su iznedrila izvrsne rezultate u našim uslovima poslovanja – rekao je, između ostalog, dr Jelić.

Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost – „Oskar kvaliteta“, dodeljuje se profitnim i neprofitnim organizacijama, za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti.

Nagrada predstavlja snažan motivacioni faktor na putu ka poslovnoj izvrsnosti organizacija i podsticaj razvoju ukupne klime za unapređenje poslovanja, a dodeljuje se za ispunjenje veoma zahtevnih kriterijuma nakon učešća na konkursu, kao neutralna i nezavisna nagrada, koja se osvaja isključivo na osnovu ostvarenih rezultata.


NOVE KATEGORIJE NAGRADE: ŠAMPION IZVRSNOSTI I LIDER POSLOVNE IZVRSNOSTI

Vrednovanje postignutih rezultata organizacija vrši se na osnovu devet osnovnih kriterijuma: Liderstvo; Strategija; Potencijali organizacije; Procesi i tehnologije; Tržište i korisnici; Rezultati poslovanja; Zadovoljstvo zaposlenih; Zadovoljstvo korisnika; Društvena odgovornost.

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije za: realni sektor, javni sektor i organizacije van teritorije Republike Srbije.

Povodom 25 godina “Oskara kvaliteta”, uvedene su dve nove kategorije nagrade: Šampion izvrsnosti, za organizaciju koja osvoji između 800 i 1000 bodova (peti nivo izvrsnosti); Lider poslovne izvrsnosti, za prvog čoveka organizacije koja je osvojila od 800 do 1000 bodova, uz uslov da je na završnom ocenjivanju lično pokrivao kriterijume Liderstvo i Strategiju i za oba kriterijuma osvojio po 80% do 100% bodova od njihove ukupne vrednosti.

Nagradu dodeljuje stručni Žiri sastavljen od predstavnika državnih, naučnih i stručnih institucija, na osnovu ocena ocenjivačkih timova biranih sa liste registrovanih ocenjivača za poslovnu izvrsnost po FQCE modelu.

Ovogodišnji žiri je radio u sastavu: Nikola Mirković, Ministarstvo privede Republike Srbije; Mr Dušan Stokić, Privredna komora Srbije; Tatjana Bojanić, Institut za standardizaciju Srbije; Prof. dr Jovan Filipović, Fakultet organizacionih nauka, Beograd; Prof. dr Zoran Punoševac, Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije; Prof.dr Radomir Radovanović, Poljoprivredni fakultet, Beograd; Vladimir Trajković, Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost.

Kandidate su, po kriterijumima Nagrade, ocenjivali vodeći ocenjivači:
- Dr Miloš Jelić (vođa tima), Tatjana Nešić, Mirko Minić i Branislava Milovanov (članovi) – Ocenjivački tim za realni sektor i  organizacije van teritorije Republike Srbije;
- Prof.dr Nikola Vujanović (vođa tima), Vesna Uzelac i Vladimir J. Simić (članovi) - Ocenjivački tim za javni sektor.


OSKAR KVALITETA 2019 – REČ DOBITNIKA


Nakon uručenja nagrada za poslovnu izvrsnost – OSKAR KVALITETA 2019, prisutnima su se u ime dobitnika obratili: Verica Maraš, izvršna direktorka kompanije 13. JUL PLANTAŽE, Podgorica, Crna Gora; Dejan Pešić, generalni direktor MediGroup; Primarijus dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnica za rehabilitaciju “Banja Koviljača”; Dr Zoran Rašić, direktor, Veterinarski specijalistički institut “JAGODINA”; Saša Vlaisavljević, generalni direktor,  Aerodrom “Nikola Tesla”AD, Beograd; Branislav Mihajlović, generalni direktor, RESOR d.o.o., Gadžin Han; Maja Čečavac, generalna direktorka, BEOHEMIJA d.o.o., Beograd.


Dobitnici OSKARA KVALITETA 2019,
sa Mihailom Vesovićem i Aleksandrom Starčevićem

13. JUL PLANTAŽE, Podgorica, Crna Gora,  je  ŠAMPION IZVRSNOSTI  u kategoriji organizacija van teritorije Republike Srbije, a Verica Maraš, izvršna direktorka kompanije je Lider poslovne izvrsnosti 2019. godine


Verica Maraš

Primajući duplu Nagradu za poslovnu izvrsnost – za kompaniju i za Lidera poslovne izvrsnosti, gospođa Maraš se zahvalila organizatorima, Privrednoj komori Srbije i Fondaciji za kulturu kvaliteta i izvrsnost, i izrazila posebnu zahvalnost Žiriju na dodeli ovog prestižnog priznanja.

- Ovo priznanje je priznanje za sve zaposlene u kompaniji 13. JUL PLANTAŽE, za Odbor direktora, za menadžment, za mene lično, ali i priznanje za sve one koji su godinama stvarali i učestvovali, posvetili čitav svoj radni vijek da bi PLANTAŽE bile ono što jesu danas.

Mi smo kompanija koja podržava mlade i mladost i budućnost ne samo naše države, naših kompanija, nego i našeg regiona, tako da smo odlučili da jednu skromnu donaciju dodjelimo  mladima, učenicima Matematičke gimnazije iz Beograda. Nagrada je skromna i mi im čestitamo na svemu onome što su do sada postigli. Pozivam sve dobitnike, čestitajući vam na nagradama koje ste osvojili, da nas posjetite u Crnoj Gori da popijemo čašu vina u čast ovih nagrada, kao i svih onih budućih koje ćemo, nadam se, dobiti – rekla  je prva dobitnica nagrade Lider poslovne izvrsnosti, Verica Maraš.


Lider poslovne izvrsnosti 2019. Verica Maraš, sa svojim saradnicima


ŠAMPION IZVRSNOSTI 2019. u kategoriji realnog sektora je OPŠTA BOLNICA  “MEDIGROUP“,  Novi Beograd


Dejan Pešić

Dejan Pešić, generalni direktor MediGroup, najvećeg privatnog  zdravstvenog sistema u Srbiji i regionu,  naglasio je da se još jednom  pokazalo da se trud, rad, kvalitet i stručnost uvek prepoznaju i nagrađuju.

- Srećni smo što je ova prestižna nagrada “Oskar kvaliteta” došla u naše ruke i sigurni smo da će nas motivisati da lestvicu naših ciljeva i planova nastavimo da postavljamo visoko.

Potvrdu kvaliteta naše Opšte bolnice smatramo i potvrdom kvaliteta celog MediGroup zdravstvenog sistema, jer u svim sferama našeg poslovanja negujemo iste vrednosti. Naš sveobuhvatni zdravstveni sistem pored bolnice čini i devet domova zdravlja, dve specijalne bolnice, dva zavoda, kao i MediLab laboratorije na preko 20 lokacija.

Najsavremenija oprema, vrhunski tim stručnjaka, jasno postavljeni ciljevi i motivisanost da zadovoljstvo korisnika, kvalitet i bezbednost budu uvek na prvom mestu, doveli su nas na lidersku poziciju u privatnom zdravstvenom sektoru. Za šest godina postojanja stekli smo potpuno poverenje naših korisnika, jer činimo sve kako bi se uvek osećali da su u dobrim rukama.

U istom maniru nastavljamo i u budućnosti, a ovu nagradu smatramo podstrekom da kontinuirano, kroz profesionalizam, stručnost i empatiju, postavljamo standard u našoj branši.

Želim da se zahvalim svim zaposlenima kompanije MediGroup koji svakodnevno, kroz potpunu predanost i posvećenost, čine naš sistem uspešnimi i zato je ovo nagrada svih nas – rekao je gospodin Dejan Pešić.

SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU “BANJA KOVILJAČA“  je  APSOLUTNI POBEDNIK  u kategoriji javnog sektora


Primarijus dr Aleksandar Jokić

Primarijus dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnica za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, zahvaljujući se Žiriju, organizatorima i svim  učesnicima u ovom izuzetnom poslu, obratio se skupu sledećim rečima:

- Čast mi je da vam se obratim u ime više od 400 zaposlenih Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, ustanove čiji je moto:  snaga vodopada je u mnoštvu kapljica koje rade zajedno. Predstavljamo ustanovu koju su osnovali još Obrenovići, izgradili Karađorđevići, i ustanovu koja je preživela sve ove vekove i godine i koja danas beleži bolje poslovne rezultate nego što je beležila 1989. godine.

Iz godine u godinu raste naš promet, raste broj zaposlenih i to je ono što nas raduje. Ovo je sedmo priznanje koje smo primili ove godine, ali svakako i najvažnije, jer, kako smo i ovde čuli, ovo priznanje ne može da se kupi. To je priznanje koje mora da se zasluži.

Primio sam ga lično, ali je ovo nagrada za sve one kapljice našeg vodopada, za sve zaposlene koji rade u našoj ustanovi. Mogu da kažem da ovog poriznanja i ovog uspeha sigurno ne bi bilo da nemamo odličnu saradnju i podršku od resornog ministarstva, našeg osnivača Ministarstva zdravlja, od našeg Upravnog i Nadzornog odbora. Takođe bih se zahvalio i našem konsultantu za kvalitet, gospodinu Srđanu Ubaviću.  Ovo je podstrek  i za našeg menadžera za kontrolu kvaliteta, da nas dalje  stimuliše i motiviše da i dalje radimo i da u narednoj godini ostvarimo nove standarde i osvajamo nove nagrade.


Mihailo Vesović, primarijus dr Aleksandar Jokić i Aleksandar Starčević


VETERINARSKI SPECIJALISTIČKI INSTITUIT “JAGODINA“ je izvrstan u oblastima:
Liderstvo,  Potencijali organizacije i Procesi i tehnologije


Dr Zoran Rašić

Dr Zoran Rašić, direktor, Veterinarski specijalistički institute “JAGODINA”, izjavio je primajući  priznanje:

- Čast mi je što sam u prilici da vam se obratim i da vas sve pozdravim u ime osoblja Veterinarskog specijalističkog institute u Jagodini, s neskivenim ponosom što je naš Institute i ove godine prepoznat u okviru manifestacije Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost “Oskar kvaliteta”, kao Institut koji ima vrhunske rezultate u unapređenju organizacije, poslovne izvrsnosti i konkurentnosti.

Kao institucija koja funkcioniše u okviru veoma složenog sistema verterinarske službe Republike Srbije, između ostalog, obaveza nam je da učestvujemo u merama za sprovođenje, za sprečavanje pojavljivanja, suzbijanje i iskorenjivanje zaraznih bolesti i kontroli namirnica animalnog porekla. Radi se, dakle, o veoma ozbiljnim i odgovornim poslovima, koji od nas zahtevaju da sveukupno budemo spremni u svakom momentu.

Učešće i rezultati postignuti u okviru ove veoma korisne manifestacije potvrđuju da smo za to spremni, uz obavezu da i ubuduće radimo na poboljšanju kvaliteta naših usluga, što je nedvosmislen stav mojih saradnika. Hvala vam lepo i danas je bila čas biti u ovakvom društvu.


AERODROM “NIKOLA TESLA” AD,  Beograd, dobio je priznanje za izuzetne rezultate u:
Liderstvu i Potencijalima organizacije


Saša Vlaisavljević

Saša Vlaisavljević, generalni direktor  Aerodrom “Nikola Tesla”AD, Beograd, obratio se prisutnima sledećim rečima:

- Želim pre svega da se zahvalim svom timu, njih je devet i ovde su sa nama, a posebno Aleksandri, kao vođi projekta.  U svakom slučaju, velika mi je čast što sam danas sa vama. Namerno neću da govorim samo o 2018.  i 2019. godini. Za nas su 2014, 2015, 2016. i 2017. godina kockice u jednom mozaiku koji smo slagali, što je kulminiralo sa koncesijom koja je, dokazano, najbolja koncesija u Evropi, za šta smo dobili dve nagrade. Želim da vam se zahvalim još jednom i da kažem da ćemo nastojati i sledeće godine da se vidimo u istom sastavu.


Saša Vlaisavljević sa svojom timom


RESOR d.o.o.,  Gadžin  Han je izvrstan za oblasti:
Strategija i Procesi i tehnologije


Mihailo Vesović i Aleksandar Starčević,
prilikom uručenja nagrade Branislavu Mihajloviću

Branislav Mihajlović, generalni direktor, RESOR D.O.O., Gadžin Han:

- Imam posebno zadovoljstvo da danas, na 25 godina postojanja nagrade “Oskar kvaliteta” primim ovu nagradu. Svaka nagrada prija, a ujedno  obavezuje. Pogotovu kada je u pitanju realni sektor, gde se stvara neka nova vrednost.

Koristim ovu priliku da pozovem sva preduzeća, sva privredna društva koja stvaraju neku novu vrednost da učestvuju  na konkurs  za OSKAR  KVALITETA, da unapređenjem svog poslovanja koristeći kriterijume Nagrade za poslovnu izvrsnost daju doprinos i kroz povećanje produktivnosti i kroz povećanje kvaliteta proizvoda, pogotovu ako su izvozno orijentisani…


BEOHEMIJA d.o.o, Beograd nagrađena je za oblast:
Procesi i tehnologije


Maja Čečavac

Maja Čečavac, generalna direktorka, BEOHEMIJA d.o.o., Beograd, je izjavila:

- Čast mi je da u ime kompanije BEOHEMIJA primim ovo priznanje. Zahvaljujem se stručnom žiriju koji je prepoznao naše aktivnosti, procese i procedure, kao potrebne i neophodne da danas primimo ovu nagradu.

Vrednosti naše kompanije su naši snažni brendovi i naši zaposleni. Mi kao proizvodna kompanija u strukturi zaposlenih u najvećem procentu imamo naše proizvodne radnike, 6% od ukupno zaposlenih čini menadžment strukturu a 25% zaposlenih ima više ili visoko stručno obrazovanje. To je jedna jaka baza da se borimo svakodnevno sa našom konkurencijom, koju čine neke od najvećih svetskih kompanija i svaki dan kada nešto unapredimo i poboljšavamo, mi stvaramo preduslove da pobedimo konkurenciju. Ova nagrada je priznanje da smo na pravom putu.


JORDAN CASTINGS  doo, Gradačac, BiH, izvrstan je u kategoriji:
Procesi  i tehnologije
Učesnici svečanosti na dodeli OSKARA KVALITETA 2019. 

Oskar kvaliteta 2024.

 • An Image Slideshow

Oskar kvaliteta 2024. novo

 • An Image Slideshow

Dobitnici priznanja Oskar kvaliteta 2023.


Generali osiguranje Srbija

Hutchinson Ruma

Centar za medicinsku biohemiju UKCS

Zavod za javno zdravlje Šabac

Pretraga

Najnoviji broj

 • An Image Slideshow

Prijava

Partnerske organizacije

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow